close

Składniki:


3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
12 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

 

Farsz na 1 Adżaruli:

180 g sera (mieszanki imeruli i sulguni)
Jajka 3 (2 do sera, 1 do wybicia na wierzch)
Masło 20 g

 

CHACZAPURI ADŻARULI

 

       Chaczapuri, czyli chleb serowy (od „chaczo” – ser i „puri” – chleb) to jedno z narodowych dań Gruzji.

Różne regiony w Gruzji mają różne odmiany chaczapuri. 
W przeważającej części ciasto i mieszanka serów pozostają takie same między odmianami, zmienia się tylko kształt i sposób spożywania.
Tu prezentuję Chaczapuri Adżaruli, (inaczej Adżarskie), pochodzące z Adżary.
Adżara to region w południowo-zachodnim rogu Gruzji. Tam serwowana jest wersja chaczapuri, której ciasto jest kształtowane w łódkę, wypełniane następnie mieszaniną serów. Pod koniec pieczenia do Adżaruli wbijane jest surowe jajko a przed podaniem okraszone sporym kawałkiem masła.

Tradycyjnie chaczapuri podaje się z mieszanką dwóch serów: imeruli i sulguni. Ja obydwa sery robię sama, ale oczywiście można je zastąpić. Najlepiej nadaje się miękki ser podpuszczkowy zmieszany z mozzarellą – feta zdecydowanie odbiega od moich oczekiwań smakowych, o oryginale nie wspominając…
Ta niesamowita potrawa w dużej odsłonie wystarczy na syty obiad, ale można też przygotować całkiem nieduże Adżaruli na śniadanie, czy też całkiem malutkie na przystawkę (wtedy można zamiast jaja kurzego użyć jajka przepiórczego do wybicia pod koniec pieczenia), choć oczywiście wraz z wielkością zmienia się czas pieczenia. Najlepszym wskaźnikiem są ładnie przyrumienione brzegi.

 
 

Sposób przygotowania:

 
Wrzucić masło do ciepłego mleka, dodać cukier, drożdże i trochę mąki.
Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu na 15 minut.
Do rozczynu dodać resztę składników i zagnieść ciasto, stopniowo dodając oleju (ok 15 min). 
 
Rozwałkować ciasto i nadając mu owalny kształt.
Zawinąć boki i złożyć końce tak, aby nadać chaczapuri kształt łodzi.
Rozmieszać ser z jajkiem i wyłożyć do wnętrza „łódki”. 
Umieścić Adżaruli  w piekarniku w temperaturze 200–220 stopni. 
Po około 15 minutach wyjąć Adżaruli, wbić jajko i włożyć z powrotem do piekarnika.
Jak tylko białko się zetnie, wyjąć chaczapuri Adżarskie z piekarnika.
Podawać z kawałkiem masła na wierzchu.

 





Imię / nick
Treść komentarza