close

Składniki:


2 łyżeczki nasion kozieradki błękitnej (zamiennie można użyć kozieradki pospolitej, wtedy lepiej kupić zmieloną, bo nasiona są twarde i możliwe do zmielenia jedynie w młynku)
1 łyżeczka szafranu imerytyńskiego
2 łyżeczki kopru włoskiego
1 łyżeczka nasion selera
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka mięty
1 łyżeczka bazylii

 

CHMELI SUNELI

 

               Ta łagodna, gruzińska przyprawa jest ważnym składnikiem wielu gruzińskich dań. Niektóre, jak kurczak shkmeruli czy zupa kharcho trudno sobie bez niej wyobrazić. Nie ma jednego przepisu, co oznacza, że zaproponowany przeze mnie skład jest mocno uznaniowy i zależy od indywidualnego gustu. Niezmienna jest dla mnie baza z kozieradki, liść laurowy, koper włoski, kolendra i ostra papryka. Czasem używam tylko ich. Warto eksperymentować ze składem. Może się okazać, że na półce z przyprawami, tak jak u mnie w kuchni pojawią się na przykład 3 różne chmeli suneli, tak jak kilka słoiczków ze swańską solą z trzech różnych regionów Gruzji…

 

Sposób wykonania:


Wszystkie składniki włożyć do blendera lub młynka i drobno zmielić (bardzo drobno).Przechowywać w szczelnym pojemniku (nawet 2 lata).