close


 

Składniki:

 

2 jajka
1 łyżeczka octu
1 szklanka jogurtu greckiego
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz, do smaku
2 łyżki masła + 2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
Do podania:
½ łyżeczki sumaku
ew. kilka listków wybranych ziół

Çilbir – jajka po turecku

 

                 Çilbir, to tureckie danie z jajek w koszulce z gęstym, mocno czosnkowym jogurtem.
W Polsce znane są pod nazwą jajka po turecku.
Uważa się, że koncepcja takich jajek w koszulce sięga do XV wieku. Imperium Osmańskie było w tym czasie rządzone przez sułtanów. Jajka w koszulce zwaną wówczas cilbirem. Jednak to w XX wieku, pod rządami sułtana Abdula Hamida II, kucharze rywalizowali o to, który swoim daniem zaimponuje sułtanowi. To wtedy wpadli na pomysł, aby podać jajka na kremowym, czosnkowym jogurcie polanym palonym masłem z wędzoną papryką. To danie bardzo popularne w Turcji.
Jak to z daniami można stosować różne dodatki jak koperek, narka, kolendra, mięta.
Niezbędnym dodatkiem jest sumak. Jego kwaśny smak dopełnia danie i sprawia, że jeszcze lepiej wygląda.
Niektórzy do palonego masła dodają odrobinę oliwy (co zmniejsza ryzyko przypalenia masła i oczywiście zmienia nieco smak) i sproszkowaną paprykę o lekko owocowym posmaku, w Turcji nazywaną pul biber. U nas trudno ją dostać, więc zamiast niej dobrze sprawdzi się pikantna wędzona papryka.

 
 
 
 

Sposób przygotowania:

 
Jogurt zmieszać z sokiem i skórką cytryny, startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać oliwę, dobrze podgrzać.
Dodać wędzoną paprykę, wymieszać i zdjąć z palnika.
Przygotować jajka w koszulkach.
Jajka ostrożnie wbić do miseczki i skrapić octem.
Zagotować wodę w garnku.
Zmniejszeć ogień i delikatnie opuścić jajka do gotującej się wody.
Gotować aż białko się zetnie (przez ok.3 minuty).
Jajko wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz z jogurtem.
Jajka i jogurt polać masłem.
Posypać sumakiem i ew. wybranymi ziołami.
Podawać z pieczywem.

 

 





Imię / nick
Treść komentarza