Składniki:
Średni kurczak (lub jego części) ok. 1,2 kg
2 łyżeczki soli
1 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka chmeli – suneli
Masło + olej do smażenia
Sos:
1 główka czosnku
2 szklanki mleka (w wersji bogatszej 1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietanki 30%)
Szczypta soli
Do podania:
1 pęczek kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
KURCZAK SHKMERULI (CZKMERULI)
To niezwykłe gruzińskie danie pochodzi z położonego w północno – zachodniej części kraju regionu Racha, jednego z najbardziej malowniczych miejsc Gruzji. To właśnie w kanionie Kheori powstał kurczak Shkmeruli, znany nie tylko w Gruzji, ale i dlatego poza jego granicami.
Z tą potrawą wiąże się wiele ciekawych opowieści, o niespodziewanych gościach i nieprzygotowanej gospodyni, która mając jedynie trochę przypraw, mleko i kurczaka postanowiła wszystko zmieszać i tak powstał Shkmeruli.
Inna opowiada o wybitnym przedstawicielu kuchni gruzińskiej Grishy Gagnidze, który pierwotny przepis na kurczaka w mleku czosnkowym wyniósł z domu rodzinnego i udoskonalił go, a następnie nazwał „Shkmeruli”.
Są jeszcze co najmniej trzy wersje pochodzenia tego dania, co tak naprawdę nie ma najmniejszego znaczenia, bo przecież chodzi o to, co to danie z sobą niesie, a są to niezwykły aromat, który już w trakcie nacierania kurczaka wypełnia kuchnię Gruzją… I to nie tylko za sprawą czosnku – on przecież występuje w wielu kuchniach. Ten aromat to chmeli suneli, gruzińska, łagodna mieszanka przypraw, gdzie jedną z głównych przebijających się nut to kozieradka i nasiona kolendry. Rezygnacja z niej pozbawia potrawę charakteru. Zresztą po co rezygnować ze składnika dostępnego bez problemu w sklepach internetowych, a ponadto możliwego do zrobienia w domu? Nie lubię ograniczeń i chodzenia na skróty bez potrzeby – przecież chodzi o wydobycie z dania tego, co najlepsze…
Sposób przygotowania:
Umyć kurczaka.
Całego kurczaka rozciąć wzdłuż kręgosłupa i mocno rozpłaszczyć, rozmasować.
Jeżeli kurczak jest w częściach (np. same uda, czy pałeczki) także je rozmasować i rozpłaszczyć.
Natrzeć kurczaka dokładnie przyprawami (solą, chmeli suneli, pieprzem) i zostawić w lodówce, najlepiej na noc.
Rozgrzać olej i masło w gęsiarce lub na głębokiej patelni nadającej się do piekarnika (np. ze zdejmowaną rączką.
Wyłożyć kurczaka na patelnię i smażyć pod przykryciem (najlepiej z obciążeniem) z obu stron aż kurczak zrumieni się i zmięknie.
W trakcie smażenia zblendować składniki sosu.
Rumianego kurczaka przełożyć na talerz lub półmisek, a w naczyniu w którym się smażył wlać sos i doprowadzić do wrzenia.
Włożyć kurczaka do sosu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Zapiekać w sosie 15 – 20 min.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5-6 min, żeby kurczak odpoczął.
Podawać posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki, najlepiej z gruzińskim chlebem, który maczany w pysznym śmietanowym sosie podbija doznania…

Pyszny!