Składniki:
½ kg czerwonej fasoli
2 średnie czerwone cebule
4 ząbki czosnku
½ szklanki obranych włoskich orzechów
1 pęczek kolendry
1 łyżka cząbru
1 ostra papryka
3 łyżki octu (winny, jabłkowy, śliwkowy)
pieprz i sól do smaku
100 ml wody z gotowania fasoli
Lobio
To gruzińskie, wegańskie danie na imprezach podbija serca nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Jest cudownie zbilansowane, sycące, a i wygląda niczego sobie. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Najwięcej czasu zajmuje oczywiście gotowanie fasoli, ale czasem trzeba sobie poradzić inaczej. Gdy wpadają niespodziewani goście używam po prostu fasoli z puszki…
Sposób przygotowania:
Fasolę ugotować.
Cebulę posiekać i podsmażyć.
Wszystkie pozostałe składniki zblendować na pastę.
Fasolę, cebulę i pastę dokładnie wymieszać.