Składniki:
1 kg schabu środkowego
1 kg cebuli
1 kg pieczarek
garść suszonych grzybów mun
ciemny sos sojowy
sos tabasco
sól i pieprz
woda (ilość zależna od preferencji co do gęstości potrawki)
mąka ziemniaczana (1 łyżeczka na 500 ml)
Chińska potrawka
To jedno z popisowych dań mojej mamy. Gdy jako studentka bywała w siedzibie Towarzystwa Przyjaźni Polsko – Chińskiej w Pałacu Błękitnym przy ul. Senatorskiej w Warszawie, zaprzyjaźniła się z kucharzem i w ten sposób potrawa trafiła na stół w moim domu rodzinnym.
Sposób przygotowania:
Schab i pieczarki pokroić na bardzo wąskie paski.
Cebulę posiekać.
Grzyby mun namoczyć we wrzątku, a gdy zmiękną pokroić w paski.
Smażyć partiami po kolei schab, cebulę i pieczarki.
Podsmażone składniki wrzucać do garnka.
Dolać wodę.
Doprawić solą, pieprzem, tabasco i ciemnym sosem sojowym.
Dusić aż schab będzie miękki.
Przed podaniem do sosu zagęścić mąką ziemniaczaną.
Podawać z ryżem lub makaronem sojowym bądź ryżowym.