Składniki:
1 ryba słodkowodna (karp, leszcz) ok. 1 kg
1 l. soku z pieczonej papryki
3 marchewki
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
3 czerwone, słodkie papryki,
2 papryki jalapenos
4 dojrzałe, średnie pomidory
5 średnich ziemniaków
Natka pietruszki
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Sok z 1 cytryny
Skórka starta z 1 cytryny
2 goździki
2 łyżeczki cukru
6 ziaren białego pieprzu
½ świeżo startej gałki muszkatołowej
Sól do smaku
Pikantna zupa rybna z sokiem z pieczonej papryki
To cudowna, gęsta, aromatyczna i niezwykle rozgrzewająca zupa. Sok z papryki podbija jej słodycz i nadaje szczególną konsystencję. Najlepiej smakuje w zimne, jesienne dni, gdy dostępne są jeszcze ostatnie słodkie, nagrzane słońcem, pełne aromatu pomidory i dojrzałe, świeże jalapenos. Najchętniej używam owalnych pomidorów. Są zdecydowanie najbardziej mięsiste.
Ja zupę gotuję w 6 l. garnku. Na mniejszy trzeba wziąć proporcjonalnie mniej składników.
Sposób przygotowania:
Przygotować garnek o pojemności 6 l.
Sprawioną rybę włożyć do garnka z cebulą i marchewką pokrojoną w talarki.
Dodać przyprawy (poza gałką muszkatołową), sok i skórkę z cytryny, dolać sok z pieczonej papryki, uzupełnić wodą i zagotować (ja przyprawy wkładam do koszyczka, dzięki czemu oddają aromat, ale nie pływają później w zupie).
Gotować do momentu, aż ryba będzie miękka.
Wyjąć cebulę i rybę.
Rybę obrać z ości, skóry i ciemnych fragmentów mięsa.
Obrane, białe mięso wrzucić z powrotem do wywaru.
Selera pokroić w plasterki, ziemniaki i paprykę w kostkę.
Pomidory obrać ze skórki i dość drobno pokroić.
Filety pokroić w większą kostkę.
Wszystko wrzucić do wywaru i gotować, aż zmiękną ziemniaki.
Na koniec dodać gałką muszkatołową.
Podawać z natką pietruszki.