close

Składniki:

 
Wędzony węgorz (po trzy nieduże kawałki na jeden placuszek)
1 cytryna do pokropienia i przybrania

 
 

Placki ziemniaczane:

 
6 średnich ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
sól i pieprz do smaku
3 łyżki mąki (ja dodałam orkiszową)
Olej do smażenia

 
 

Sos musztardowy:


2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki musztardy francuskiej pełnoziarnistej
2 łyżki majonezu
1 łyżka miodu
Sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wrzątku

Wędzony węgorz na placku ziemniaczanym
i kremowym porze, z kremem musztardowym

 

         Uwielbiam ryby, a wędzony węgorz jest jedną z moich ulubionych. Mam do niego słabość od dziecka, choć cena nie zachęca do częstego serwowania go na stole. Tym razem nie odmówiłam sobie i gdy wracaliśmy z mężem w cudownego, sztormowego weekendu  w Krynicy Morskiej, zatrzymaliśmy się w niedzielę przed południem w sklepiku rybnym w Kątach Rybackich.  Wybór ogromny! Ceny  w porównaniu z Mazowszem naprawdę przyzwoite. I tak wyjechaliśmy ze świeżym sandaczem, flądrami, łososiem, wędzonym pstrągiem, wędzonymi flądrami i oczywiście z wędzonym węgorzem. I co teraz? Zjeść po prostu na kanapce jak byle makrelę? Skoro już go mam, to trzeba zaserwować to cudowne, delikatne, pełne aromatu mięso tak, aby wydobyć z niego to co najlepsze. Pomysłów miałam kilka, ale ostatecznie wygrały delikatne placki ziemniaczane z blanszowanym porem i aksamitnym sosem musztardowym.

 
 

Sposób przygotowania:

 
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (w tym wypadku tekstura ma znaczenie).
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz do ziemniaków i wymieszać na jednolitą masę.
Białą część pora blanszować w osolonej gorącej wodzie przez 10min.
Pokroić zblanszowanego pora w plastry 1cm.
Połączyć składniki na sos i ubijać trzepaczką aż stanie się jednolity i aksamitny.
Usmażyć placki na jak najmniejszej ilości oleju, najlepiej na patelni do pancakes.
Na usmażonych plackach rozłożyć koliście pora, na pora układać kawałki węgorza.
Podawać polane sosem musztardowym przybrane kawałkiem cytryny.

 

 





Imię / nick
Treść komentarza