Składniki:
Wędzony węgorz (po trzy nieduże kawałki na jeden placuszek)
1 cytryna do pokropienia i przybrania
Placki ziemniaczane:
6 średnich ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
sól i pieprz do smaku
3 łyżki mąki (ja dodałam orkiszową)
Olej do smażenia
Sos musztardowy:
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki musztardy francuskiej pełnoziarnistej
2 łyżki majonezu
1 łyżka miodu
Sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wrzątku
Wędzony węgorz na placku ziemniaczanym
i kremowym porze, z kremem musztardowym
Uwielbiam ryby, a wędzony węgorz jest jedną z moich ulubionych. Mam do niego słabość od dziecka, choć cena nie zachęca do częstego serwowania go na stole. Tym razem nie odmówiłam sobie i gdy wracaliśmy z mężem w cudownego, sztormowego weekendu w Krynicy Morskiej, zatrzymaliśmy się w niedzielę przed południem w sklepiku rybnym w Kątach Rybackich. Wybór ogromny! Ceny w porównaniu z Mazowszem naprawdę przyzwoite. I tak wyjechaliśmy ze świeżym sandaczem, flądrami, łososiem, wędzonym pstrągiem, wędzonymi flądrami i oczywiście z wędzonym węgorzem. I co teraz? Zjeść po prostu na kanapce jak byle makrelę? Skoro już go mam, to trzeba zaserwować to cudowne, delikatne, pełne aromatu mięso tak, aby wydobyć z niego to co najlepsze. Pomysłów miałam kilka, ale ostatecznie wygrały delikatne placki ziemniaczane z blanszowanym porem i aksamitnym sosem musztardowym.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (w tym wypadku tekstura ma znaczenie).
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz do ziemniaków i wymieszać na jednolitą masę.
Białą część pora blanszować w osolonej gorącej wodzie przez 10min.
Pokroić zblanszowanego pora w plastry 1cm.
Połączyć składniki na sos i ubijać trzepaczką aż stanie się jednolity i aksamitny.
Usmażyć placki na jak najmniejszej ilości oleju, najlepiej na patelni do pancakes.
Na usmażonych plackach rozłożyć koliście pora, na pora układać kawałki węgorza.
Podawać polane sosem musztardowym przybrane kawałkiem cytryny.