Składniki:
4 średnie buraki (ja wolę podłużne)
1 puszka fasolki frażoletki
1 pęczek natki pietruszki (według uznania i upodobań – ja lubię sporo)
Sos vinegret:
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu (zawsze świeżo zmielonego!)
3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane i przetarte z solą)
3 łyżki octu czerwonego winnego
150 ml oliwy z oliwek
Sałatka z buraków z fasolką frażoletką
W Polsce burak to niemal warzywo narodowe. Był chętnie jadany już za czasów Władysława Jagiełły. Ja też mam do buraków wielki sentyment – nie wyobrażam sobie kuchni bez tych fantastycznych warzyw. Jednak numerem jeden jest sałatka na którą przepis przywiózł z Włoch mój ojciec i już na zawsze zagościła tak w moim domu pochodzenia, jak i na stole w moim własnym domu.
Z sałatka tą wiąże się rodzinna anegdota. Wjechała ona na stół w imieniny mojego taty. Wśród zaproszonych gości był jeden z moich ulubionych wujków – Tadeusz, mężczyzna przystojny, z drwalską brodą, niemal dwumetrowego wzrostu. Był obytym, zamożnym przedsiębiorcą i gdy spojrzał co serwuje moja mama wykrzyknął (a głos miał i owszem donośny): Boże, Jurek, to już tak źle u was, że będziecie nas burakami zapychać?!
Zakpił, spróbował i… zachwycił się.
Sposób przygotowania:
Nieobrane buraki ugotować/upiec al’dente.
Po wystygnięciu obrać i pokroić w słupki (ja robię to na szatkownicy Borner ostrzem o szerokości 7mm. – taką miałam w domu rodzinnym).
Odcedzić z puszki frażoletkę i wrzucić do pokrojonych buraków.
Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Przygotować sos (wymieszać składniki).
Polać sałatkę.
Wstawić do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
UWAGI
Vineret do tej sałatki musi być kwaśniejszy niż do sałaty, ponieważ buraki wchłoną ocet. Zbyt mało kwaśny sos sprawi, że sałatka będzie mdła.
Nie słodzi się sosu, ponieważ buraki same w sobie są słodkie.
Czosnek należy dawkować według gustu. Buraki z czosnkiem wprost się uwielbiają, dlatego ja zawsze daję go dość dużo.
Używam octu balsamicznego – UWAGA, nie krem z octu zagęszczany karmelem, tylko ocet balsamiczny.